Home ⁄ 2019

Оголошення про намір зміни тарифів на теплову енергію для споживачів Корпорації «Укратомприлад»

На виконання вимог наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 №130, Корпорація “Укратомприлад” інформує про намір перегляду діючих тарифів на теплову енергію.

 

Тарифи на теплову енергію для Корпорації “Укратомприлад” були встановлені рішенням сесії Остерської міської ради від 16.08.2019 №976 та діють до 31.12.2019 року.

 

Запропоновані тарифи на теплову енергію розраховані відповідно до ст. 20 Закону України «Про теплопостачання».

 

Запропонований розмір тарифів для бюджетних установ та населення представлено в таблиці:

 

 

Запропонований розмір тарифу, грн./Гкал з ПДВ

Установи та організації, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету

2157,07

Населення

1806,52

 

 

Зауваження та пропозиції з питань, що стосуються зміни розміру тарифів, приймаються на адресу Корпорації «Укратомприлад»:

03150, м. Київ, вул. Антоновича, 152, оф. 224 або за телефоном (044) 501-61-78 включно до 10 січня 2020 року.

Візит студентів до офісу корпорації «Укратомприлад»

27 листопада для студентів Київського політехнічного університету (інститут спеціального зв’язку та захисту інформації) корпорація Українські атомні прилади та системи організувала презентацію своїх завершених, поточних і перспективних проектів різного характеру складності. Зустріч відбулась у стінах адміністративного офісу корпорації за участю 1 заступника генерального директора корпорації Томусяка С.М., директора центра маркетингу Юр’євої А.В. та провідного спеціаліста маркетингу. Овчара В.С.

Були представленні та обговорені різноманітні напрямки діяльності Корпорації такі як екологія та радіоекологія, поводження з радіоактивними відходами (РАВ) та відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання (ДІВ), теплоенергетика і енергоефективність тощо.

В рамках, вищезазначених напрямків діяльності, Томусяк Сергій Миколайович розповів студентам про деякі особливості реалізації робіт корпорацією «Укратомприлад» у Чорнобильській Зоні відчуження, а саме:

– проект “Комплексна Система Радіаційного Моніторингу і Раннього Попередження Чорнобильської зони відчуження” (проект TACIS U4.01 / 05);

– проект “Система інтегрування даних контролю нерозповсюдження радіоактивних речовин і ядерних матеріалів у Чорнобильській зоні відчуження”;

–  проект “Система теледозиметричного контролю в Чорнобильській зоні відчуження”.

Крім того, студенти дізнались про сучасні технічні засоби для безпечного поводження з джерелами іонізуючого випромінювання в рамках одного з реалізованих проектів корпорації. Особливий інтерес молоді викликав проект «Центр управління перевезеннями радіоактивних матеріалів», в якому застосовані найсучасніші технології сьогодення, в тому числі, пов’язані з захистом інформації, що безпосередньо стосуються майбутньої спеціалізації студентів.

            Втомлені, але, разом з тим, зацікавлені, що наступна зустріч може відбутись на виробничих майданчиках корпорації, студенти в піднесеному настрої покинули стіни офісу «Укратомприлад».

Співробітництво з європейськими партнерами в проекті «Створення установки звільнення матеріалів від регулюючого контролю …»

Після успішних заводських випробувань основного обладнання даного проекту, які проходили з 29 квітня по 3 травня 2019 року на заводі компанії “VF as (Чеська Республіка) спільно з представниками Корпорації «Укратомприлад», 25 жовтня розпочалися тести (випробування) установки звільнення від регулюючого контролю на Чорнобильській АЕС.

У перший день у випробуваннях разом з представниками підрозділів ЧАЕС, виробнича діяльність яких пов’язана з поводженням з радіоактивними матеріалами, взяли участь представники корпорації «Укратомприлад». Крім того на випробуваннях були присутні спеціалісти Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯР) України та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Представники регулятора (ДІЯРУ) будуть присутні на майданчику протягом усього терміну випробувань.

У перший день випробувань виконано 5 тестів, у тому числі на обладнанні, спроектованому, виготовленому та поставленому корпорацією «Укратомприлад». Всі 5 тестів пройшли успішно. Наразі продовжується дослідно-промислова експлуатація обладнання установки. Після завершення дослідно-промислової експлуатації промислова потужність установки буде становити 10 тонн на добу.

Зараз звільнення радіоактивно забруднених матеріалів в Україні проводиться у відносно невеликих обсягах, але з огляду на зняття з експлуатації енергоблоків №1-3 Чорнобильської АЕС, у майбутньому очікується значне розширення такої діяльності. Окрім того не треба забувати, що з наступного 2020 року для 12 з 15 атомних енергоблоків українських АЕС закінчиться проектний термін роботи. Вісім із них уже працюють понадпроектний строк, а вже в 2023 році доведеться вирішувати проблемні питання, пов’язані з процесами зняття з експлуатації першого енергоблока Южно-Української АЕС.

Напрацьований досвід в даному проекті буде надзвичайно цінним, в тому числі і у процесах зняття енергоблоків АЕС з експлуатації. Тому зрозумілою є особлива зацікавленість в участі представників НАЕК «Енергоатом» у цих випробуваннях. Національна енергогенерувальна компанія планує створювати відповідні дільниці на майданчиках діючих атомних станцій.

Реалізація планів у цьому напрямі призведе до скорочення кількості відходів, які підлягають захороненню, а також дозволить повернути чисті матеріали, виявлені і обґрунтовані спектрометричним аналізом, у господарське використання.

Виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України»

15 жовтня у місті Чорнобиль відбулось виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України», яке очолив президент ГП НАЭК «Энергоатом» Недашковский Ю.А. і в якому взяли участь керівники проектних та будівельних організацій, задіяних у проекті, а також керівники профільних підрозділів Енергоатома. Від корпорації «Укратомприлад» в заході взяли участь генеральний директор корпорації Петренко В.С. та технічний директор Тарасенко В.А.

В ході обговорення стану будівництва ЦСВЯП було відзначено, що роботи по системі СРК виконуються згідно з графіком.

Зі слів Юрія Недашковського (президента НАЕК «Енергоатом») – будівництво ЦСВЯП відбувається у повній відповідності до попередньо затверджених графіків, хоча не без проблемних моментів, пов’язаних з фінансуванням.

Будівництво ЦСВЯП – це принципове питання енергетиків України і країни в цілому в економічних і політичних умовах сьогодення. Вчасно збудований і введений в експлуатацію ЦСВЯП можемо розглядати, як ще один крок до конче необхідної для нас енергетичної незалежності, а також економії в розмірі до 200 млн дол. на рік, які на сьогоднішній день Україна змушена витрачати на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії. Зрозуміло, що головним критерієм успішної експлуатації ЦСВЯП є дотримання норм безпеки (в першу чергу радіаційної). Для реалізації саме цих цілей корпорацією «Укратомприлад» розроблено технічний проект АСРК (автоматизованої системи радіаційного контроля), виготовлення і закупка сучасного обладнання, розробка і тестування програмного забезпечення системи. Всі проблемні питання, без яких, нажаль, не обходиться реалізація надскладних сучасних проектів, вирішуються оперативно і вчасно, за рахунок багатого досвіду і високої кваліфікації працівників корпорації.

Нагадаємо, у лютому 2019 року корпорація “Укратомприлад” заключила договір з компанією ПрАТ “Укренергомонтаж” на розробку та впровадження СРК ЦСВЯП. У рамках цього договору на корпорацію покладено відповідальність: за розробку експлуатаційної документації та проектних рішень, за підготовку введення об’єкта автоматизації в дію, за підготовку персоналу, за пусконалагоджувальні роботи та за шеф-монтаж та випробування.

З метою підвищення ефективності контролю радіоекологічного стану навколишнього природного середовища в Чорнобильській зоні відчуження дані з системи СРК ЦСВЯП планується інтегрувати до комплексної системи радіаційного моніторингу і раннього попередження (КСРМіРП), яку було розроблено та введено в дію корпорацією “Укратомприлад” у 2011 році.

Візит в корпорацію «Укратомприлад» кубинської делегації 24 вересня 2019 року

24 вересня 2019 року корпорацію «Укратомприлад» відвідала делегація з Республіки Куба, до складу якої увійшли генеральний директор Центру досліджень радіаційного захисту і гігієни Республіки Куба, Гладіс Мерседес Лопес Беєрано і радник Агентства ядерної енергетики і передових технологій, Хосе Луїс Дона.

Візит кубинської делегації почався зі знайомства зі співробітниками корпорації «Укратомприлад». Далі сторони обмінялися досвідом робіт та впроваджених міжнародних і національних проектів, запланованими заходами та стратегічними цілями у суміжних сферах діяльності. Кожна сторона представила короткий опис реалізованих проектів різного характеру складності у вигляді презентаційних матеріалів, відео-роликів, виступів генерального директора корпорації «Укратомприлад», Петренко Валерія Степановича, його першого заступника, Томусяка Сергія Миколайовича. Також учасники спільної зустрічі заслухали інформацію щодо унікального досвіду провадження робіт у сфері поводження з РАВ від представників Кубинської делегації.  Пролунали окремі питання щодо особливостей реалізації робіт корпорації «Укратомприлад» у Чорнобильській Зоні відчуження, а саме:

– проект “Комплексна Система Радіаційного Моніторингу і Раннього Попередження Чорнобильської зони відчуження” (проект TACIS U4.01 / 05);

– проект “Система інтегрування даних контролю нерозповсюдження радіоактивних речовин і ядерних матеріалів у Чорнобильській зоні відчуження”;

–  проект “Система теледозиметричного контролю в Чорнобильській зоні відчуження”;

та проект “Сучасні технічні засоби для безпечного поводження з джерелами іонізуючого випромінювання”.

Особливий інтерес викликала тема реалізації поточного проекту міжнародної технічної допомоги, Проект U4.01/14C: «Комплексна оцінка безпеки майданчиків щодо поводження з радіоактивними відходами, які експлуатуються Державною корпорацією «Українське державне об’єднання «Радон»» та проектування заходів з реабілітації конкретних сховищ».

Обговорили проблематику поводження зі сховищами Твердих та Рідких  радіоактивних відходів проблемних майданчиків 5-ти відокремлених ДМСК  ДК «УКР ДО» Радон».

За підсумками зустрічі сторони обговорили розвиток співробітництва, початок якому було покладено в ході візиту генерального директора корпорації «Укратомприлад» до Посольства Куби в м. Києві, 20 вересня 2019 р.  Особливу увагу в ході дискусії було приділено питанням розвитку партнерських відносин з Республікою Куба в рамках майбутніх проектів, а також – безпосереднє втілення співробітництва, шляхом формування двосторонньої домовленості, Меморандуму дій між сторонами на найближчі періоди.

12 вересня поточного року відбулася перша нарада щодо розгляду результатів виконання Завдань Проекту U4.01/14C «Комплексна оцінка безпеки об’єктів поводження з радіоактивними відходами, які експлуатуються ДСП «Об’єднання «Радон», і проектування реабілітації для конкретних об’єктів»

12 вересня 2019 року, в офісі JSO, м. Київ, відбулася перша Нарада щодо розгляду результатів виконання Завдань Проекту U4.01/14C. Основна мета цієї наради – підбити підсумки робіт над Завданнями проекту, надати всебічну підтримку у досягненні консенсусу з технічних питань та вирішенні проблем, які можуть виникнути під час реалізації проекту.

На нараді Підрядник окреслив загальний хід виконання проекту у вигляді стислої презентації:  проблем, які виникають, реалізованих рішень і наступних кроків. Окремо виступив з презентаціями щодо виконання Завдань 2 (Аналіз вихідних даних для оцінки безпеки та розробка стандартних технічних рішень), 3 (Комплексні оцінки безпеки і ранжування сховищ за рівнем небезпеки) і 5 (Підготовка стандартних технічних рішень та документації з безпеки для реабілітації проблемних сховищ РАВ і підготовка дорожньої карти з реабілітації проекту).

В ході обговорення Підрядник – консорціум «Укратомприлад», Brenk, DMT та Plejades, Бенефіціар – Державне агентство України з управління зоною відчуження, Кінцевий Користувач – ДСП «Об’єднання «Радон» та представники спільного офісу підтримки ЄК визначили ступінь просування у виконанні кожного окремого Завдання та заслухали коментарі всіх присутніх представників вищезгаданих установ, а також – Регулятора (Держатомрегулювання). Рекомендації та  очікування, висловлені від усіх учасників наради, нададуть змогу Підряднику вносити відповідні коригувальні дії у роботі над Завданнями та вчасно узгоджувати графік виконання робіт з Менеджерами проекту від ЄК/Б/КК.

Нагадаємо, контракт щодо надання послуг міжнародної технічної допомоги ЄК U4.01/14C  фінансується Європейською Комісією і його загальною метою є впровадження комплексних оцінок безпеки для п’яти спецкомбінатів ДСП «Об’єднання «Радон» і розробка заходів щодо відновлення та реабілітації для проблемних сховищ радіоактивних відходів.

30 серпня відбулося 1-ше Засідання Керівного комітету Проекту U4.01/14C Комплексна оцінка безпеки об’єктів поводження з радіоактивними відходами, які експлуатуються Державною корпорацією «Українське державне об’єднання «Радон», і проектування реабілітації для конкретних об’єктів (Контракт N° 2018/399052)

30 серпня 2019 року, в офісі JSO, м. Київ, відбулося 1-ше Засідання Керівного комітету Проекту U4.01/14C (КПП). Основна ціль ККП полягає в полегшенні взаємодії між учасниками проекту, наданні всебічної підтримки у досягненні консенсусу з технічних питань та вирішенні проблем, які можуть виникнути під час реалізації проекту.

Підрядник окреслив загальний хід виконання проекту у вигляді стислої презентації:  проблем, які виникають, реалізованих рішень і наступних кроків. Підрядник надалі розробляє робочий план інтеграції Завдань 3 (Комплексні оцінки безпеки сховищ РАВ)  та Завдань 5 (розробка технічних концепцій та рішень для вилучення відходів зі сховищ на різних ДМСК ДК “Укр ДО “РАДОН”, документації з безпеки для ремедіації «проблемних» сховищ РАВ і дорожньої карти реабілітації).

Бенефіціар, Державне агентство України з управління зоною відчуження та Кінцевий Користувач, Державна Корпорація “Українське Державне Об’єднання “Радон”, також планують виступити з презентаціями щодо діяльності з реалізації проекту,  досягнутих результатів і спільних очікувань на засіданні щодо розгляду результатів проекту (ЗРРП), запланованому на 12 вересня.

Окрім того, слід зазначити, що вже на цьому етапі виконання проекту (проект виконується протягом 9-ти місяців), Кінцевий Користувач, спільним з Бенефіціаром і Підрядником  рішенням, запрошують Регулятора (Держатомрегулювання) бути присутнім на засіданні з питань  реалізації проекту. Регулятор, в свою чергу, зобов’язався визначити представників, які будуть надалі, на постійній основі, залучені до участі у всій технічній діяльності з проекту. Це дасть змогу своєчасно надавати рекомендації та вносити відповідні коригування, оминаючи негативні наслідки від непередбачуваних подій, а саме –  затримка у виконанні Завдань, ризики, пов’язані з політичними змінами, реорганізації установ, тощо. 

Відтак, Керівник проекту від ЄК, пані Крістіна Тормаелен, підкреслила необхідність більш тісної взаємодії з Бенефіціаром та Кінцевим Користувачем і висловила очікування щодо діалогу і представлення презентації від цих установ на всіх  наступних нарадах з проекту. Також, з метою забезпечення сталого просування в реалізації проекту, була досягнута домовленість максимально залучати представників усіх 5-ти  ДМСК ДК “Укр ДО “РАДОН” (Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одеса),  бути присутніми на технічних семінарах і нарадах, організованих Підрядником. Підряднику, в свою чергу, рекомендовано розглянути можливість проведення прямих технічних дискусій із представниками 5-ти  ДМСК ДК “Укр ДО “РАДОН”  за межами Києва – у Львові/Дніпрі/Харкові/Одесі для більш ефективної та плідної взаємодії.

Нагадамо, що контракт на надання послуг міжнародної технічної допомоги ЄС U4.01/14C  фінансується ЄК і його загальною метою  є впровадження комплексних оцінок безпеки для п’яти спецкомбінатів ДК «УкрДО «РАДОН» і розробка заходів щодо відновлення та реабілітації для проблемних сховищ.

03 червня 2019 р. корпорація «Укратомприлад» провела чергову технічну нараду Робочої групи проекту U4.01/14С (оцінка безпеки майданчиків поводження з радіоактивними відходами ДК «Укр ДО «Радон»)

3 червня 2019 року відбулася чергова технічна нарада Робочої групи проекту U4.01/14С, за участі представників консорціуму та широкого кола зацікавлених сторін, а саме: Бенефіціару, Державного Агенства зони відчуження (ДАЗВ), Кінцевого Користувача – Державної корпорації “Українське державне об’єднання ” Радон” (ДК «Укр ДО «Радон»), Державних міжобласних спеціалізованих комбінатів, які входять до складу ДК «УкрДО «Радон» (ДМСК), технічних фахівців, ключових і не ключових експертів проекту (від корпорації «Укратомприлад», Brenk та Plejades), експертів Спільного офісу підтримки JSO, представників Регулятора, інших зацікавлених сторін проекту.

Технічна нарада підбила підсумки роботи в рамках виконання Завдання 5 (Підготовка типових технічних рішень і документації з безпеки для ремедіації «проблемних» сховищ РАВ і розробка дорожньої карти реабілітації) і Завдання 3 (Комплексні оцінки безпеки та ранжування сховищ за ступенем їх небезпеки) та окреслила основні напрямки роботи щодо поточних та майбутніх Завдань проекту для координації наступних кроків.

До уваги учасників було представлено наступні презентації:

  • Презентація робочого процесу з технічним рішенням та попередніх висновків для розробки технічного рішення для відновлення проблемних сховищ твердих відходів на ДМСК в Києві, Харкові та Львові;
  • Особливості, події, процеси, важливі для довгострокової безпеки сховищ в ДМСК;
  • Особливості, події, процеси, пов’язані з концепцією вилучення відходів;
  • Особливості, події, процеси, пов’язані з експлуатаційною безпекою сховищ в ДМСК.

За результатами розгляду і обговорення наявної підсумкової інформації від Консультанта, актуальних Завдань пріоритетної важливості для Бенефіціарів та Кінцевих користувачів, обміну попередніми результатами, успішно досягнуто головну мету технічної наради – чітке визначення наступних кроків для просування проекту:

  • Визначені терміни проведення наступного технічного семінару щодо технічного рішення, який буде підготовлений на основі послідовних координаційних нарад експертів проекту при взаємодії з Замовником (жовтень 2019 р.);
  • Узгоджено висновок щодо основних припущень для довгострокової оцінки безпеки;
  • Досягнуто консенсусу щодо принципів вилучення відходів;
  • Досягнута домовленість щодо вичерпного переліку ініціюючих подій для охоплення всіх важливих сценаріїв для оцінки експлуатаційної безпеки.

Технічні наради, ініціатором яких виступає Корпорація «Укратомприлад», це дієвий інструмент забезпечення врахування думки кожного експерта і формування та реалізації спільної стратегії для успішної реалізації кожної наступної Задачі проекту. Тому до процесу організації і проведення спільних технічних нарад корпорація підходить з усією серйозністю. Тим паче, це важливо з огляду на те, що розробка типових технічних рішень і відповідних обґрунтувань безпеки тісно взаємопов’язана з розробкою комплексних оцінок безпеки для майданчиків ДМСК. Відтак, команда експертів розробляє інтегрований графік реалізації всіх задач проекту таким чином, щоб роботи за Задачами 3, 4 і 5 виконувалися паралельно і взаємодоповнюювали одна одну.

Нагадаємо, що загальними цілями даного проекту міжнародної технічної допомоги є:

  • Виконання комплексних оцінок безпеки для майданчиків п’яти спецкомбінатів ДК «УкрДО «Радон» (Київський, Харківський, Дніпропетровський, Одеський та Львівський ДМСК) і визначення поточного стану «проблемних» сховищ;
  • Передача ДК «УкрДО «Радон» стійкої здатності до виконання оцінки безпеки, шляхом проведення кваліфікованого навчання для призначених фахівців Кінцевого Користувача, як в Україні, так і за кордоном;
  • Проектування заходів щодо реабілітації «проблемних» сховищ, розташованих на п’яти майданчиках Кінцевого користувача: розробка звіту з типовими технічними рішеннями, дорожньої карти реабілітації, необхідної проектної документації і обгрунтування безпеки та наступне погодження з Регулюючим органом.

У Тернополі продовжується реконструкція котельні

Вітаємо, шановне панство!

Отже, за вікном приходять та минають вибори, змінюються президенти і уряди, ламаються списи політиків щодо доленосних законів, але серед цієї симфонії турбулентності незламною брилою залишається робота Корпорації «Укратомприлад» над проектом переведення на біопаливо котельні у файному місті Тернопіль (по вулиці Купчинського, 14А)! Цей проект є міжнародним і фінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida).

Так, під керівництвом Корпорації досвідченими фахівцями на цей час завершено встановлення систем:
– автоматичного і механізованого зберігання палива (до речі, можна туристам показувати, бо обсяг резервуару – 150 м3);
– автоматизованого транспортування палива;
– очищення димових газів та золовидалення (файному місту – файну екологію);
– пневмоімпульсного очищення конвективної поверхні котла (бо ж ХХІ сторіччя).

Як завжди, візитівкою Корпорації є традиційно неухильне дотримання стандартів безпеки на об’єкті.

Проект реконструкції котельні в Тернополі є пілотним, бо ж перетворення газових котлів в біопаливні без зміни їх конструкції ще не виконувалось в Україні. Таким чином, пілотний проект стане черговим цікавим надбанням Корпорації “Укратомприлад” та на тлі державної програми скорочення газоспоживання за рахунок поновлюваних джерел енергії буде мати шанс на продовження…

Отже, на відміну від політичних новин, у нас – все за планом, то ж, слідкуйте за публікаціями на нашому сайті!

Show Buttons
Hide Buttons