Home ⁄ Новини ⁄ Виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України»

Виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України»

15 жовтня у місті Чорнобиль відбулось виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України», яке очолив президент ГП НАЭК «Энергоатом» Недашковский Ю.А. і в якому взяли участь керівники проектних та будівельних організацій, задіяних у проекті, а також керівники профільних підрозділів Енергоатома. Від корпорації «Укратомприлад» в заході взяли участь генеральний директор корпорації Петренко В.С. та технічний директор Тарасенко В.А.

В ході обговорення стану будівництва ЦСВЯП було відзначено, що роботи по системі СРК виконуються згідно з графіком.

Зі слів Юрія Недашковського (президента НАЕК «Енергоатом») – будівництво ЦСВЯП відбувається у повній відповідності до попередньо затверджених графіків, хоча не без проблемних моментів, пов’язаних з фінансуванням.

Будівництво ЦСВЯП – це принципове питання енергетиків України і країни в цілому в економічних і політичних умовах сьогодення. Вчасно збудований і введений в експлуатацію ЦСВЯП можемо розглядати, як ще один крок до конче необхідної для нас енергетичної незалежності, а також економії в розмірі до 200 млн дол. на рік, які на сьогоднішній день Україна змушена витрачати на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії. Зрозуміло, що головним критерієм успішної експлуатації ЦСВЯП є дотримання норм безпеки (в першу чергу радіаційної). Для реалізації саме цих цілей корпорацією «Укратомприлад» розроблено технічний проект АСРК (автоматизованої системи радіаційного контроля), виготовлення і закупка сучасного обладнання, розробка і тестування програмного забезпечення системи. Всі проблемні питання, без яких, нажаль, не обходиться реалізація надскладних сучасних проектів, вирішуються оперативно і вчасно, за рахунок багатого досвіду і високої кваліфікації працівників корпорації.

Нагадаємо, у лютому 2019 року корпорація “Укратомприлад” заключила договір з компанією ПрАТ “Укренергомонтаж” на розробку та впровадження СРК ЦСВЯП. У рамках цього договору на корпорацію покладено відповідальність: за розробку експлуатаційної документації та проектних рішень, за підготовку введення об’єкта автоматизації в дію, за підготовку персоналу, за пусконалагоджувальні роботи та за шеф-монтаж та випробування.

З метою підвищення ефективності контролю радіоекологічного стану навколишнього природного середовища в Чорнобильській зоні відчуження дані з системи СРК ЦСВЯП планується інтегрувати до комплексної системи радіаційного моніторингу і раннього попередження (КСРМіРП), яку було розроблено та введено в дію корпорацією “Укратомприлад” у 2011 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Show Buttons
Hide Buttons