Home ⁄ Новини ⁄ Фахівці корпорації «Укратомприлад» здійснили ознайомчий візит будівельного майданчику централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з вітчизняних атомних електростанцій

Фахівці корпорації «Укратомприлад» здійснили ознайомчий візит будівельного майданчику централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з вітчизняних атомних електростанцій

Як відомо, на теперішній час Україна вивозить відпрацьоване паливо з Рівненської, Хмельницької та Южноукраїнської АЕС на тимчасове зберігання до Росії, на що витрачає 150-200 мільйонів доларів щороку. 7 червня 2017 Кабінет Міністрів України прийняв Розпорядження № 380-р “Про затвердження проекту «Будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій». Підрядником в частині надання технології зберігання та виробництва ексклюзивного обладнання є американська компанія «Holtec International», функцію експлуатації сховища покладено на ДП “НАЕК “Енергоатом”. Підрядником виступає компанія ПрАТ “Укренергомонтаж”. Введення ЦСВЯП в експлуатацію заплановано на березень 2020 року.
Важливим питанням при експлуатації ЦСВЯП є підтримання високого рівня радіаційної безпеки у процесі виконання технологічних операцій, автоматизований безперервний моніторинг оперативної ситуації на об’єкті, а також попередження виникненню аварійних ситуацій. Це завдання покладається на систему радіаційного контролю (СРК).
У лютому 2019 року корпорація “Укратомприлад” заключила договір з компанією ПрАТ “Укренергомонтаж” на розробку та впровадження СРК ЦСВЯП. У рамках договору будуть виконані роботи з розробки проектних рішень, експлуатаційної документації, підготовки до введення об’єкту автоматизації в дію, підготовки персоналу, пусконалагоджувальні роботи, шеф-монтаж та випробування.
З метою підвищення ефективності контролю радіоекологічного стану навколишнього природного середовища в Чорнобильській зоні відчуження дані з системи СРК ЦСВЯП будуть інтегровані до комплексної системи радіаційного моніторингу і раннього попередження (КСРМіРП), яку було розроблено та введено в дію корпорацією “Укратомприлад” у 2011 році.
Таким чином, участь у вказаному проекті є одним із пріоритетних напрямів діяльності корпорації «Укратомприлад». Керівництво Корпорації висловило побажання укріплення та подальшого розвитку довготривалої взаємовигідної співпраці з НАЕК “Енергоатом”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Show Buttons
Hide Buttons