Home ⁄ 2024 ⁄ October ⁄ 08

Корпорація «Укратомприлад» представила енергоефективні рішення для когенераційної установки на HEAT ENERGY FORUM 2024

    Представники корпорації “Укратомприлад” взяли участь у щорічному “HEAT ENERGY FORUM 2024”, ключовій події в сфері теплової енергетики України. На форумі, що відбувся у Львові, обговорювалися актуальні виклики та рішення у сфері теплопостачання.

    Основними темами форуму були:

  • Підготовка до опалювального сезону 2024-2025 років;
  • Впровадження інноваційних технологій у тепловій енергетиці;
  • Інтеграція України до європейських енергетичних ринків;
  • Посилення енергетичної безпеки в умовах російської агресії.

    На заході взяли участь представники уряду, бізнесу, міжнародних організацій та наукової спільноти. Серед українських учасників були такі організації та установи: комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, офіс Прем’єр-міністра України, міська рада Львова, міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго».

    Також форум відзначився присутністю міжнародних учасників, які поділилися досвідом екологічної модернізації систем теплопостачання: NEFCO, Linka Energy, Kredsløb, UNICEF, Danish Energy Agency,  USAID, GIZ.

    Цей форум став ідеальною платформою для діалогу, обміну досвідом та створення нових партнерств, які сприятимуть розвитку стійких систем теплопостачання в Україні.

    Під час заходу Генеральний директор корпорації “Укратомприлад” провів низку важливих зустрічей. Однією з ключових подій стало обговорення з Ронні Нільссоном, старшим радником корпорації NEFCO, питань техніко-економічного обґрунтування проєкту, спрямованого на виведення з аварійного стану мережі централізованого теплопостачання міста Остер Чернігівської області. Ця ініціатива має важливе значення для забезпечення сталого та надійного постачання теплової енергії в регіоні.

    Окрім цього, відбулися двосторонні перемовини з керівниками теплопостачальних компаній таких міст, як: Івано-Франківськ, Тернопіль, Ковель, Житомир, Львів, Київ, Кременчук, Нововолинськ, Старокостянтинів, Стрий та Хмельницький.

    Корпорація продемонструвала свої здобутки в системі теплопостачання, а також представила доповідь за темою «Енергоефективна низькоемісійна когенераційна установка із заданим співвідношенням теплової та електричної потужностей», яку представив Олександр Королевич. Доповідь була спрямована на вирішення питання підвищення енергоефективності та зменшення викидів в рамках сумісного виробництва електричної та теплової енергії.

 

 

 

 

 

    Запронована установка передбачає допалення продуктів згоряння в існуючому водогрійному котлі з контактно-поверхневим конденсаційним утилізатором тепла або в контактно-поверхневому конденсаційному водонагрівачі.

    Така схема підключення когенераційної установки забезпечує наступні переваги:

  • Значне скорочення викидів NOx в оточуюче середовище;
  • Суттєву економію природного газу за рахунок конденсаційного режиму роботи;
  • Генерацію великої кількості дистилату (дистильованої води) – до 100 літрів з 1-го МВт теплової енергії на годину, придатного для підживлення теплових мереж;
  • Підвищення надійності роботи котельні за рахунок забезпечення гарантованого електроживлення її обладнання.
  • Термін окупності капіталовкладень сягає від 1-го до 2-х опалювальних сезонів.

 

 

    Схема 1 – Когенераційна установка з допалюванням та конденсаційним утилізатором

 

 

    Схема 2 – Когенераційна установка з допалюванням та КПВН

 

Таблиця 3 – Орієнтовний розрахунок терміну окупності

Електрична потужність,

кВт

Теплова потужність,

МВт

Кількість зекономленого газу, тис. м3

Вартість зекономленого газу, тис. грн.

Капіталовкладення,

тис. грн.

Термін окупності, опалювальний сезон.

Утилізатор

КПВН

Утилізатор

КПВН

1000

6,0

402

3 939

6 400

8 100

1,6

2,05

2000

12,0

804

7 879

9 600

12 800

1,21

1,62

 

    Форум вкотре став важливим майданчиком для обміну ідеями та досвідом, спрямованим на підвищення енергоефективності та зменшення впливу на довкілля в теплопостачальній сфері України.

    Команда корпорації «Укратомприлад» з радістю ділитиметься своїм досвідом участі у проєктах та інформуватиме свою аудиторію про всі події!

 

Show Buttons
Hide Buttons