Home ⁄ 2019 ⁄ September

Візит в корпорацію «Укратомприлад» кубинської делегації 24 вересня 2019 року

24 вересня 2019 року корпорацію «Укратомприлад» відвідала делегація з Республіки Куба, до складу якої увійшли генеральний директор Центру досліджень радіаційного захисту і гігієни Республіки Куба, Гладіс Мерседес Лопес Беєрано і радник Агентства ядерної енергетики і передових технологій, Хосе Луїс Дона.

Візит кубинської делегації почався зі знайомства зі співробітниками корпорації «Укратомприлад». Далі сторони обмінялися досвідом робіт та впроваджених міжнародних і національних проектів, запланованими заходами та стратегічними цілями у суміжних сферах діяльності. Кожна сторона представила короткий опис реалізованих проектів різного характеру складності у вигляді презентаційних матеріалів, відео-роликів, виступів генерального директора корпорації «Укратомприлад», Петренко Валерія Степановича, його першого заступника, Томусяка Сергія Миколайовича. Також учасники спільної зустрічі заслухали інформацію щодо унікального досвіду провадження робіт у сфері поводження з РАВ від представників Кубинської делегації.  Пролунали окремі питання щодо особливостей реалізації робіт корпорації «Укратомприлад» у Чорнобильській Зоні відчуження, а саме:

– проект “Комплексна Система Радіаційного Моніторингу і Раннього Попередження Чорнобильської зони відчуження” (проект TACIS U4.01 / 05);

– проект “Система інтегрування даних контролю нерозповсюдження радіоактивних речовин і ядерних матеріалів у Чорнобильській зоні відчуження”;

–  проект “Система теледозиметричного контролю в Чорнобильській зоні відчуження”;

та проект “Сучасні технічні засоби для безпечного поводження з джерелами іонізуючого випромінювання”.

Особливий інтерес викликала тема реалізації поточного проекту міжнародної технічної допомоги, Проект U4.01/14C: «Комплексна оцінка безпеки майданчиків щодо поводження з радіоактивними відходами, які експлуатуються Державною корпорацією «Українське державне об’єднання «Радон»» та проектування заходів з реабілітації конкретних сховищ».

Обговорили проблематику поводження зі сховищами Твердих та Рідких  радіоактивних відходів проблемних майданчиків 5-ти відокремлених ДМСК  ДК «УКР ДО» Радон».

За підсумками зустрічі сторони обговорили розвиток співробітництва, початок якому було покладено в ході візиту генерального директора корпорації «Укратомприлад» до Посольства Куби в м. Києві, 20 вересня 2019 р.  Особливу увагу в ході дискусії було приділено питанням розвитку партнерських відносин з Республікою Куба в рамках майбутніх проектів, а також – безпосереднє втілення співробітництва, шляхом формування двосторонньої домовленості, Меморандуму дій між сторонами на найближчі періоди.

12 вересня поточного року відбулася перша нарада щодо розгляду результатів виконання Завдань Проекту U4.01/14C «Комплексна оцінка безпеки об’єктів поводження з радіоактивними відходами, які експлуатуються ДСП «Об’єднання «Радон», і проектування реабілітації для конкретних об’єктів»

12 вересня 2019 року, в офісі JSO, м. Київ, відбулася перша Нарада щодо розгляду результатів виконання Завдань Проекту U4.01/14C. Основна мета цієї наради – підбити підсумки робіт над Завданнями проекту, надати всебічну підтримку у досягненні консенсусу з технічних питань та вирішенні проблем, які можуть виникнути під час реалізації проекту.

На нараді Підрядник окреслив загальний хід виконання проекту у вигляді стислої презентації:  проблем, які виникають, реалізованих рішень і наступних кроків. Окремо виступив з презентаціями щодо виконання Завдань 2 (Аналіз вихідних даних для оцінки безпеки та розробка стандартних технічних рішень), 3 (Комплексні оцінки безпеки і ранжування сховищ за рівнем небезпеки) і 5 (Підготовка стандартних технічних рішень та документації з безпеки для реабілітації проблемних сховищ РАВ і підготовка дорожньої карти з реабілітації проекту).

В ході обговорення Підрядник – консорціум «Укратомприлад», Brenk, DMT та Plejades, Бенефіціар – Державне агентство України з управління зоною відчуження, Кінцевий Користувач – ДСП «Об’єднання «Радон» та представники спільного офісу підтримки ЄК визначили ступінь просування у виконанні кожного окремого Завдання та заслухали коментарі всіх присутніх представників вищезгаданих установ, а також – Регулятора (Держатомрегулювання). Рекомендації та  очікування, висловлені від усіх учасників наради, нададуть змогу Підряднику вносити відповідні коригувальні дії у роботі над Завданнями та вчасно узгоджувати графік виконання робіт з Менеджерами проекту від ЄК/Б/КК.

Нагадаємо, контракт щодо надання послуг міжнародної технічної допомоги ЄК U4.01/14C  фінансується Європейською Комісією і його загальною метою є впровадження комплексних оцінок безпеки для п’яти спецкомбінатів ДСП «Об’єднання «Радон» і розробка заходів щодо відновлення та реабілітації для проблемних сховищ радіоактивних відходів.

30 серпня відбулося 1-ше Засідання Керівного комітету Проекту U4.01/14C Комплексна оцінка безпеки об’єктів поводження з радіоактивними відходами, які експлуатуються Державною корпорацією «Українське державне об’єднання «Радон», і проектування реабілітації для конкретних об’єктів (Контракт N° 2018/399052)

30 серпня 2019 року, в офісі JSO, м. Київ, відбулося 1-ше Засідання Керівного комітету Проекту U4.01/14C (КПП). Основна ціль ККП полягає в полегшенні взаємодії між учасниками проекту, наданні всебічної підтримки у досягненні консенсусу з технічних питань та вирішенні проблем, які можуть виникнути під час реалізації проекту.

Підрядник окреслив загальний хід виконання проекту у вигляді стислої презентації:  проблем, які виникають, реалізованих рішень і наступних кроків. Підрядник надалі розробляє робочий план інтеграції Завдань 3 (Комплексні оцінки безпеки сховищ РАВ)  та Завдань 5 (розробка технічних концепцій та рішень для вилучення відходів зі сховищ на різних ДМСК ДК “Укр ДО “РАДОН”, документації з безпеки для ремедіації «проблемних» сховищ РАВ і дорожньої карти реабілітації).

Бенефіціар, Державне агентство України з управління зоною відчуження та Кінцевий Користувач, Державна Корпорація “Українське Державне Об’єднання “Радон”, також планують виступити з презентаціями щодо діяльності з реалізації проекту,  досягнутих результатів і спільних очікувань на засіданні щодо розгляду результатів проекту (ЗРРП), запланованому на 12 вересня.

Окрім того, слід зазначити, що вже на цьому етапі виконання проекту (проект виконується протягом 9-ти місяців), Кінцевий Користувач, спільним з Бенефіціаром і Підрядником  рішенням, запрошують Регулятора (Держатомрегулювання) бути присутнім на засіданні з питань  реалізації проекту. Регулятор, в свою чергу, зобов’язався визначити представників, які будуть надалі, на постійній основі, залучені до участі у всій технічній діяльності з проекту. Це дасть змогу своєчасно надавати рекомендації та вносити відповідні коригування, оминаючи негативні наслідки від непередбачуваних подій, а саме –  затримка у виконанні Завдань, ризики, пов’язані з політичними змінами, реорганізації установ, тощо. 

Відтак, Керівник проекту від ЄК, пані Крістіна Тормаелен, підкреслила необхідність більш тісної взаємодії з Бенефіціаром та Кінцевим Користувачем і висловила очікування щодо діалогу і представлення презентації від цих установ на всіх  наступних нарадах з проекту. Також, з метою забезпечення сталого просування в реалізації проекту, була досягнута домовленість максимально залучати представників усіх 5-ти  ДМСК ДК “Укр ДО “РАДОН” (Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одеса),  бути присутніми на технічних семінарах і нарадах, організованих Підрядником. Підряднику, в свою чергу, рекомендовано розглянути можливість проведення прямих технічних дискусій із представниками 5-ти  ДМСК ДК “Укр ДО “РАДОН”  за межами Києва – у Львові/Дніпрі/Харкові/Одесі для більш ефективної та плідної взаємодії.

Нагадамо, що контракт на надання послуг міжнародної технічної допомоги ЄС U4.01/14C  фінансується ЄК і його загальною метою  є впровадження комплексних оцінок безпеки для п’яти спецкомбінатів ДК «УкрДО «РАДОН» і розробка заходів щодо відновлення та реабілітації для проблемних сховищ.

Show Buttons
Hide Buttons