Home ⁄ Новини ⁄ Співробітництво з європейськими партнерами в проекті «Створення установки звільнення матеріалів від регулюючого контролю …»

Співробітництво з європейськими партнерами в проекті «Створення установки звільнення матеріалів від регулюючого контролю …»

Після успішних заводських випробувань основного обладнання даного проекту, які проходили з 29 квітня по 3 травня 2019 року на заводі компанії “VF as (Чеська Республіка) спільно з представниками Корпорації «Укратомприлад», 25 жовтня розпочалися тести (випробування) установки звільнення від регулюючого контролю на Чорнобильській АЕС.

У перший день у випробуваннях разом з представниками підрозділів ЧАЕС, виробнича діяльність яких пов’язана з поводженням з радіоактивними матеріалами, взяли участь представники корпорації «Укратомприлад». Крім того на випробуваннях були присутні спеціалісти Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯР) України та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Представники регулятора (ДІЯРУ) будуть присутні на майданчику протягом усього терміну випробувань.

У перший день випробувань виконано 5 тестів, у тому числі на обладнанні, спроектованому, виготовленому та поставленому корпорацією «Укратомприлад». Всі 5 тестів пройшли успішно. Наразі продовжується дослідно-промислова експлуатація обладнання установки. Після завершення дослідно-промислової експлуатації промислова потужність установки буде становити 10 тонн на добу.

Зараз звільнення радіоактивно забруднених матеріалів в Україні проводиться у відносно невеликих обсягах, але з огляду на зняття з експлуатації енергоблоків №1-3 Чорнобильської АЕС, у майбутньому очікується значне розширення такої діяльності. Окрім того не треба забувати, що з наступного 2020 року для 12 з 15 атомних енергоблоків українських АЕС закінчиться проектний термін роботи. Вісім із них уже працюють понадпроектний строк, а вже в 2023 році доведеться вирішувати проблемні питання, пов’язані з процесами зняття з експлуатації першого енергоблока Южно-Української АЕС.

Напрацьований досвід в даному проекті буде надзвичайно цінним, в тому числі і у процесах зняття енергоблоків АЕС з експлуатації. Тому зрозумілою є особлива зацікавленість в участі представників НАЕК «Енергоатом» у цих випробуваннях. Національна енергогенерувальна компанія планує створювати відповідні дільниці на майданчиках діючих атомних станцій.

Реалізація планів у цьому напрямі призведе до скорочення кількості відходів, які підлягають захороненню, а також дозволить повернути чисті матеріали, виявлені і обґрунтовані спектрометричним аналізом, у господарське використання.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons