Home ⁄ Новини ⁄ У Кам’янському відбулися публічні семінари для персоналу проммайданчика колишнього ВО «ПХЗ»

У Кам’янському відбулися публічні семінари для персоналу проммайданчика колишнього ВО «ПХЗ»

25 вересня делегація Корпорації взяла активну участь у проведенні в м. Кам’янське Дніпропетровської області семінару з питань реалізації проекту Європейської Комісії «Екстрені заходи ліквідації аварійного стану проммайданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод» (ВО «ПХЗ).

Це підприємство запущено в 1948 році і на його потужностях отримано уран для першої радянської атомної бомби і аж до 1991 року там витягувалися солі урану з уранових руд і їх концентратів, що доставлялися з республік СРСР, країн РЕВ, Франції та Іспанії. Особливістю об’єкту є те, що його діяльність проходила в обстановці особливої секретності і тільки в 2001 році з’явилася можливість отримати первинну інформацію щодо екологічної ситуації на майданчику. З тієї ж причини на сьогодні відсутня нормативно-технічна документація щодо поводження з радіоактивними відходами, утвореними за період його найбільш активної роботи і складованими в т.зв. хвостосховищі на території підприємства. При цьому перші такі сховища навіть не мали спеціального гідроізоляційного захисту і розташовувалися в заплаві Дніпра.

Таким чином, рік тому під егідою Європейської Комісії був запущений проект «Екстрені заходи ліквідації аварійного стану проммайданчика колишнього уранового виробництва ВО «Придніпровський хімічний завод». Фінансування проекту передбачено в обсязі 3,5 млн. євро, а для його реалізації був створений консорціум під егідою шведської фірми «Фасілія» («Facilia AB»), до складу якого включена корпорація «Укратомприлад».

Завданням проведеного у вересні семінару було досягнення однієї з ключових цілей зазначеного проекту ЄС, а саме – навчання працівників підприємств, розташованих на території колишнього ПХЗ, правилам, методам і засобам мінімізації шкідливого впливу на організм людини радіації, осередки якої й досі мають місце на проммайданчику колишнього ПХЗ. Лідируючим спікером заходу був ключовий експерт консорціуму «Фасілія» Ерік Хоуел, який окреслив важливість проекту, спрямованого, в першу чергу на забезпечення безпеки населення регіону.

Від корпорації «Укратомприлад» доповідачами на семінарі були експерти Сергій Томусяк і Олександр Пушкаш. У доповідях представників корпорації «Укратомприлад» було відзначено наявність унікального багаторічного досвіду практичної роботи фахівців Корпорації в сфері ядерної та радіаційної безпеки, в інжиніринговому супроводі масштабних і довгострокових проектів забезпечення ядерної безпеки територій, в першу чергу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Було підкреслено, що зазначені фактори стануть запорукою ефективної роботи всього Консорціуму, гарантією якісного виконання міжнародного проекту ЄС та, в кінцевому рахунку, досягнення цілей глобального поліпшення екологічної обстановки в одному з проблемних промислових регіонів України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Show Buttons
Hide Buttons