Home ⁄ 2019 ⁄ Жовтень ⁄ 22

Виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України»

15 жовтня у місті Чорнобиль відбулось виїзне засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України», яке очолив президент ГП НАЭК «Энергоатом» Недашковский Ю.А. і в якому взяли участь керівники проектних та будівельних організацій, задіяних у проекті, а також керівники профільних підрозділів Енергоатома. Від корпорації «Укратомприлад» в заході взяли участь генеральний директор корпорації Петренко В.С. та технічний директор Тарасенко В.А.

В ході обговорення стану будівництва ЦСВЯП було відзначено, що роботи по системі СРК виконуються згідно з графіком.

Зі слів Юрія Недашковського (президента НАЕК «Енергоатом») – будівництво ЦСВЯП відбувається у повній відповідності до попередньо затверджених графіків, хоча не без проблемних моментів, пов’язаних з фінансуванням.

Будівництво ЦСВЯП – це принципове питання енергетиків України і країни в цілому в економічних і політичних умовах сьогодення. Вчасно збудований і введений в експлуатацію ЦСВЯП можемо розглядати, як ще один крок до конче необхідної для нас енергетичної незалежності, а також економії в розмірі до 200 млн дол. на рік, які на сьогоднішній день Україна змушена витрачати на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії. Зрозуміло, що головним критерієм успішної експлуатації ЦСВЯП є дотримання норм безпеки (в першу чергу радіаційної). Для реалізації саме цих цілей корпорацією «Укратомприлад» розроблено технічний проект АСРК (автоматизованої системи радіаційного контроля), виготовлення і закупка сучасного обладнання, розробка і тестування програмного забезпечення системи. Всі проблемні питання, без яких, нажаль, не обходиться реалізація надскладних сучасних проектів, вирішуються оперативно і вчасно, за рахунок багатого досвіду і високої кваліфікації працівників корпорації.

Нагадаємо, у лютому 2019 року корпорація “Укратомприлад” заключила договір з компанією ПрАТ “Укренергомонтаж” на розробку та впровадження СРК ЦСВЯП. У рамках цього договору на корпорацію покладено відповідальність: за розробку експлуатаційної документації та проектних рішень, за підготовку введення об’єкта автоматизації в дію, за підготовку персоналу, за пусконалагоджувальні роботи та за шеф-монтаж та випробування.

З метою підвищення ефективності контролю радіоекологічного стану навколишнього природного середовища в Чорнобильській зоні відчуження дані з системи СРК ЦСВЯП планується інтегрувати до комплексної системи радіаційного моніторингу і раннього попередження (КСРМіРП), яку було розроблено та введено в дію корпорацією “Укратомприлад” у 2011 році.

Show Buttons
Hide Buttons