Home ⁄ 2023 ⁄ Березень

Нові виклики в опаленні об’єктів соціальної інфраструктури – нові рішення

Військова агресія росії створила руйнування та проблеми опалення навчальних закладів, лікарень, садочків.  Відсутність електричної енергії та природнього газу– це факти які супроводжували  опалювальний сезон 2022-2023 років.  

       Об’єкти соціальної інфраструктури характерні  малим споживанням теплової енергії (100 – 1000 кВт), що в свою чергу надає хорошу можливість заміни природнього газу місцевим біопаливом, а також локального аварійного забезпечення електроенергією за допомогою мобільних генераторів.

       До кінця 2022 року соціальну інфраструктуру: гімназію, дитячий садочок і амбулаторію в с. Озера, Гостомельської об’єднаної територіальної громади,  Київської області по вулиці Шевченко 7б опалювала газова котельня потужністю 200 кВт.

       В грудні 2022 року,  за рішенням Гостомельської військової адміністрації  і договором з корпорацією «Укратомприлад» , проведена реконструкція системи опалення шляхом підключення до існуючої тепломережі модуля альтернативної генерації тепла (МАГТ) теплогенератора     ТМ-100-T-00-ГТ/A потужністю 99 кВт на дровах (1 черга будівництва), у 2023 року буде встановлений ще один  теплогенератор  ТМ-100-T-00-ГТ/A (2 черга будівництва) для досягнення загальної потужності котельні – 198 кВт.

ТМ-100-T-00-ГТ/A

       Саме цей український виріб відрізняється своєю унікальною структурою, яка найбільш оптимально відповідає вимогам даного проєкту. А саме максимально компактними розмірами (як для своєї потужності) – 990 х 3200 х1750 мм з урахуванням наявності повної обв’язки теплогенератора (насоси, теплообмінники, розширювальні баки, блок ХВО, бак запасу теплоносія, гідравлічні вузли, автоматика, системи безпеки та аварійної зупинки котла).   В якості теплоносія у внутрішньому контурі  теплогенератора  використовується незамерзаюча рідина – антифриз, що дозволяє встановлювати його в умовах навколишнього середовища  під навісом.

 

Фото № 1. Теплогенератор в селі Озера у відкритому навколишньому середовищі під навісом, підключений до діючої  тепломережі разом  з газовою  котельнею.

Теплогенератор в селі Озера

 

Фото № 2. Теплогенератор  ТМ-100-T-00-ГТ/A потужністю 99 кВт

ТМ-100-T-00-ГТ/A потужністю 99 кВт

       В теплогенераторах ТМ-100-T-00-ГТ/A можуть використовуватися поліна дров  в діаметрі до 30 см. та довжиною 70 см., що забезпечує тривалий режим горіння та хорошу теплоємність горіння.

 

Фото № 3. Теплогенератор з повною загрузкою дров

Теплогенератор з повною загрузкою дров Теплогенератор з повною загрузкою дров

 

 

 

 

 

 

 

       Для забезпечення енергонезалежності і стабільності теплопостачання передбачений генератор електроенергії на 2-х видах палива: бензин та зріджений газ.

 

Фото 4. Генератор електроенергії на 2-х видах палива: бензин та зріджений газ

Генератор електроенергії на 2-х видах палива

       Таким чином, соціальні об’єкти:  гімназія, дитячий садочок, амбулаторія  на вулиці Шевченко 7б  мають 2 джерела опалення: газову котельню та котельню на дровах.

 

Порівняльний техніко-економічний розрахунок показників ефективності вироблення теплової енергії  на природньому газу і біопаливі (дрова) свідчить:

  1. Вартість палива (дров) на виробництво 1 Гкал. теплової енергії буде нижче ніж вартість природнього газу в 1,95 разу і в перерахунку на річне споживання теплової енергії дозволить отримати економію бюджетних коштів  в 307 700 грн.
  2. Використання в комплекті модуля  генерації тепла ТМ-100-T-00-ГТ/A генератора  електроенергії на 2-х видах палива: бензин та зріджений газ забезпечують енергонезалежність та стабільність теплопостачання.
  3. Заготівля місцевої деревини створює нові робочі місця і використовує трудові ресурси громади, що збільшує надходження податків в місцевий бюджет.
Show Buttons
Hide Buttons