Home ⁄ Проект ⁄ Комплект пакувальний транспортний ПКТIВ-120Н для тимчасового зберігання та транспортування відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання

Комплект пакувальний транспортний ПКТIВ-120Н для тимчасового зберігання та транспортування відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання

(Розроблено в рамках міжнародної технічної допомоги уряду Франції Україні у співпраці з Комісаріатом атомної енергетики Франції)

На даний момент в медицині, науці та різних галузях промисловості України використовується безліч джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ). Відпрацьовані ІІІ представляють собою радіоактивні відходи, поводженням з якими займаються спеціалізовані підприємства, які входять до складу Державної корпорації “Українське державне об’єднання” Радон “(” УкрДО “Радон”). 6 державних міжобласних спеціалізованих комбінатів (ДМСК) відповідно до отриманих ліцензій Держатомрегулювання України здійснюють свою діяльність на територіях відповідних зон обслуговування.

ДМСК здійснюють збір, перевезення, прийом твердих радіоактивних відходів (РАВ), в тому числі РАО у вигляді відпрацьованих ДІВ, розміщення РАВ у спеціальних сховищах на промислових майданчиках ДМСК, де має забезпечуватися безпечне зберігання та збереженість РАВ та відпрацьованих ДІВ. Тільки за 2010 рік спецкомбінату було прийнято на зберігання і захоронення 11833 шт. відпрацьованих закритих ДІВ, радіоізотопних пристроїв. Маса прийнятих твердих РАВ та біозахисту разом складає понад 106 тонн.

Блоки відпрацьованих високоактивних джерел іонізуючого випромінювання типу “Е” і “БГІ”

Безпека транспортування радіоактивних матеріалів забезпечується комплексом організаційних і технічних заходів. Основним фактором забезпечення безпеки під час перевезення радіоактивних матеріалів є застосування транспортних пакувальних комплектів, конструкція яких відповідає правилам ядерної та радіаційної безпеки.

З метою забезпечення ДСМК транспортними пакувальними комплектами, для розміщення в них, подальшого зберігання і транспортування відпрацьованих ДІВ, а також для оптимізації подальшого поводження з РАВ у вигляді відпрацьованих ДІВ, корпорація “Укратомприлад” виконала для “УкрДО” Радон “розробку, проектування, виготовлення дослідної партії, проведення комплексу необхідних випробувань і оформлення необхідних дозвільних документів відповідно до законодавства України комплекту пакувального транспортного ПКТIB-120Н службовця для часів ного зберігання і транспортування відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання.

Даний проект реалізований в рамках міжнародної технічної допомоги уряду Франції Україні і в тісній співпраці з Комісаріатом атомної енергетики Франції.

Загальний вигляд Комплекту пакувального транспортного ПКТIB-120Н

ПРИЗНАЧЕННЯ

Комплект пакувальний транспортний ПКТIВ-120Н призначений для тимчасового зберігання і транспортування відпрацьованих високоактивних джерел іонізуючого випромінювання з ізотопом 60З або 137Cs, витягнутих з блоків типу Е1 – Е3, Е1М – Е4М, БГІ-30, БГІ-45, БГІ-60А, БГІ-75А , БГІ-90А, БГІ-45У, БГІ-60У, БГІ-75У, БГІ-90У.

ОСОБЛИВОСТІ

Комплект являє собою виріб з підвищеною механічною міцністю, термостійкістю і захисними властивостями, яке виключає втрату або витік радіоактивних речовин і забезпечує ефективний захист від впливу іонізуючого випромінювання.

Комплект відповідає вимогам ПБПРМ-2006 для пакувальних транспортних комплектів типу В.

Комплект пакувальний транспортний ПКТIВ-120Н в розрізі

Складові елементи захисного контейнера

ЗАСТОСУВАННЯ

Комплект може бути використаний на підприємствах, де необхідно вилучення з обігу відпрацювали високоактивні джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ) з зазначеними ізотопами і транспортування цих ІІІ до сховища для постійного зберігання.

Комплект зберігає необхідні властивості під впливом на нього наступних кліматичних факторів:

– температура навколишнього середовища: від 213 до 343 ° К (від -60 до +70 ° С);

– зниження тиску навколишнього середовища до 25 кПа (0,25 кгс / см2);

– відносна вологість повітря – 98% при 308 ° К (35 ° С);

– зовнішнє гідравлічне тиск не менше, ніж 150 кПа (1,5 кгс / см2).

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Наименование параметра
Значение
Габариты комплекта, мм
– диаметр
– высота
 

842
1047
Габариты защитного контейнера, мм
– диаметр
– высота
 

400
680
Размеры гнезда загрузочного стакана для ИИИ, мм
– диаметр
– высота

82
179
Масса пробки, кг
30
Масса защитного контейнера, кг
724
Масса комплекта упаковочного транспортного, кг
1198
Максимальная загрузочная активность комплекта, Бк
– по 137Сs
– по 60Со

5,2*1014
6,7*1010
Мощность эквивалентной дозы на поверхности комплекта, мЗв/ч, не более
2,0

СЕРТИФІКАТИ

Комплект пакувальний транспортний ПКТIВ-120Н має сертифікат перевірки типу.

Інформація про проект:

Контракт № 4000 453 966 між Урядом Франції через Комісаріат з атомної енергії та альтернативних джерел енергії та корпорацією “Українські атомні прилади та системи”;

Назва: “Виготовлення та сертифікація комплектів пакувальних транспортних ПКТIB-120Н для тимчасового зберігання і транспортування джерел іонізуючого випромінювання”.

Донор: Комісаріат з атомної енергії та альтернативних джерел енергії (Франція) за дорученням і від імені Уряду Франції;

Бенефіціар: ГАУУЗО.

Реципієнт (одержувач): Державна корпорація «Українське державне об’єднання« Радон ».

Виконавець: корпорація «Укратомприлад».

Кінцевий користувач: Державна корпорація «Українське державне об’єднання« Радон ».

Дата підписання контракту: 04.03.2011 р

Термін закінчення контракту: листопад 2013 р

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Show Buttons
Hide Buttons