Home ⁄ Проект ⁄ Система інтеграції даних для автоматизованого радіаційного моніторингу (СІД).

Система інтеграції даних для автоматизованого радіаційного моніторингу (СІД).

З метою забезпечення надійного централізованого контролю над переміщенням і нерозповсюдженням радіоактивних речовин і ядерних матеріалів у Чорнобильській зоні відчуження розроблені й впроваджені територіальна й об’єктова системи інтеграції даних (СІД).

Територіальна система важлива для Чорнобильської зони відчуження у зв’язку з вилучений ностью й відособленістю контрольних дозиметричних постів (КДП) на границях Зони Відчуження й Зони Безумовного (Обов’язкового) Отселени я (ЗОиЗБ( ПРО) ПРО – далі ЗО), на яких, по суті, установлюється рубіж для недопущення поширення радіоактивних речовин і ядерних матеріалів (РВ і ЯМ). У рамках проекту МАГАТЕ UKR/9/022 – «Посилення безпеки ядерних матеріалів» у червні 2007 року така система була створена й уведена в експлуатацію.

Об’єктові системи необхідні для таких радіаційно-небезпечних об’єктів, як АЕС, підприємства ЯТЦ, науково-дослідні, медичні, виробничі, метрологічні установи, та інші, які мають радіаційні джерела. Прикладом такої системи є побудована на базі пішохідних порталів « Кордон-Мн» система АБК-1 Чорнобильської АЕС. Система дозволяє контролювати переміщення РВ або ЯМ персоналом практично на всіх проходах АБК-1, що знижує ризики забруднення чистої зони.

Основу систем становить устаткування радіаційного контролю із системою відео-спостереження, яке розміщається безпосередньо на виїздах (виходах). На додаток до цього встаткування створені центральний пост і локальні крапки обміну даними із центральним постом. Спеціалізоване програмне забезпечення (ПО), у випадкові спрацьовування або по запиту із центру, дозволяє в режимі реального часу по радіоканалу (або провідної мережі) передавати з локального комп’ютера дані про виявлення РВ і/або ЯМ і відеозображення об’єкта, що викликав це спрацьовування.

У теперішні час територіальною системою охоплено три зовнішні автомобільні КДП («Дитятка», «Парышев», «Диброва»).

На центральному пості безупинно із установленим інтервалом проводиться опитування локальних постів для діагностики встаткування системи на локальних постах.

Усі встановлені радіаційні портальні монітори (РПМ) відповідають рекомендаціям МАГАТЕ, вимогам національних стандартів США (ANSI N42.35-200) і Росії ( ДЕРЖСТАНДАРТ Р*51635-2000) у частині реєстрації гама й нейтронного випромінювання по роздільних каналах, що дозволяє однозначно розділяти РВ і ЯМ.

Призначення:

  • Реєстрація радіоактивних речовин або ядерних матеріалів при спробі їх переміщення через локальних пост контролю, про що подається звуковий сигнал тривоги РПМ.
  • Факт спрацьовування тривоги РПМ реєструється в локальному комп’ютері, далі за допомогою спеціального програмного забезпечення, проводиться шифрування даних (включаючи зображення об’єкта-порушника) і передача в плині декількох секунд по радіоканалу на центральний пост.
  • Відображення інформації про спрацьовування тривоги на екрані комп’ютера центрального поста, подача світлової й звукової сигналізації, прийняття черговим оператором розв’язку про наступні дії.
  • Формування й періодичне відправлення даних про стан устаткування.
  • Передача даних контролю й технічного стану встаткування локального поста по запиту із центрального поста.
  • Дублювання бази даних кожного локального поста на комп’ютері центрального поста, включаючи дані про включення/вимиканні, обривах зв’язки, т.п.
  • Розгляд і аналіз на центральному пості даних контролю, отриманих від усіх локальних постів, з відображенням даних контролю.

Особливості:

  • Об’єднання по незалежному радіоканалу (або проводовий зв’язка) у єдину мережу вилучених відособлених стаціонарних (у т.ч. РПМ) і рухливих обладнань радіаційного контролю від різних виробників;
  • Вилучений централізований контроль над станом технічних засобів і результатами контролю над нерозповсюдженням РВ і ЯМ на об’єднаних системою постах;
  • Формування в єдиному форматі даних контролю від будь-якого типу РПМ;
  • Гнучкість системи в настроюванні й прив’язці до технічних засобів.
  • СІД забезпечує контроль дій персоналу відповідального за радіаційний контроль, надає можливість оперативного прийняття управлінських розв’язків у випадку виникнення позаштатних ситуацій і розслідування спірних ситуацій під час або після проведення контролю.

У СІД передбачена можливість розширення, що дозволяє, при необхідності, охоплювати централізованим контролем додаткові території й об’єкти, а також підключати суміжні системи (устаткування) контролю над нерозповсюдженням РВ і ЯМ, які впроваджені або будуть впроваджуватися – установки контролю поверхневого забруднення бета-радіоактивними речовинами одягу або відкритих ділянок тіла людину, переносні обладнання контролю забруднення транспорту, т.п.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Show Buttons
Hide Buttons